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Fiche technique

TypeVin rouge
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli14,0%

Le vin

Le Real de Asúa naquit en 1994 en hommage aux fondateurs de la cave, les frères Eusebio et Raimundo Real de Asúa.

Élaboré à partir de raisins sélectionnés dans les vignobles que la cave possède à Villalba (Rioja Alta), tempranillo en grande majorité mais avec un petit pourcentage de graciano variable en fonction du millésime, c'est un vin long en bouche, noble, à déguster autour d’une table.

Consommation et garde

Servir entre 16º C et 18º C

Notations et médailles

202196? PK
202096+ PK
201996 PK
201895 PK
201693 PK
200594+ PK
PK: Parker

L'opinion des expertsL'opinion de Parker

The modern 2019 Real de Asúa has been produced since 2018 with grapes from a paraje in the village of Villalba called Carromaza (now mentioned on the label) on sandy, south-facing soils that were harvested between the 8th and 9th of October. 2019 was a low-yielding year with loose and small bunches that ripened thoroughly delivering wines that are balanced and have aging potential. It's 14.5% alcohol and has mellow acidity and good freshness and balance. It fermented in small oak vats with indigenous yeasts followed by malolactic in new French oak barrels and then matured in new and second use French barriques for 12 months. The wine is very impressive, showy, clean and harmonious, without any noticeable oak, juicy, harmonious, young, fresh and elegant. It has concentration, power and finesse. It has a new label and bottle and a much more modern image but with the essence form the past. The wine has improved a lot, and it has grip and very fine tannins. Very impressive. It has the naked essence of Rioja without the layers and layers of oak, now from a single vineyard where they want freshness and a lush but floral and delicate profile you have to drink effortlessly. Superb. 10,000 bottles produced. It was bottled in February 2022.

— Luis Gutiérrez (14/07/2022)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2019 - 96 PARKER

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La Compañía Vinícola del Norte de España, CVNE —connue plus familièrement à Haro sous le nom de 'la Cune'—, fut fondée en 1879 et fut l'une des premières caves de la Rioja à mettre le vin en bouteilles. Ce qui avait débuté comme projet de deux frères (Raimundo et Eusebio Real de Asúa) est toujours entre les mains de la même famille (la cinquième génération déjà) et comprend maintenant quatre caves : CVNE, Imperial (cave autonome dans la cave originaire de CVNE),...

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