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Majuelo La Otea Pie Franco 2020

Majuelo La Otea Pie Franco

2020
BIO
94+
PARKER
Épuisé

49,60

/ btlle. 0,75 L

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Fiche technique

TypeVin blanc
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli13,5%

Quel est le goût de ce vin ?

Robe
Jaune paille / Propre / Brillant
Nez
Arômes fruités / Fruits jaunes / Notes épicées / Poivre blanc / Levure
Bouche
Expressif / Savoureux / Bonne acidité / Léger / Notes salines / Mûr

Notations et médailles

202094+ PK
201994 PK
201894 PK
201793 PK
PK: Parker

L'opinion des expertsL'opinion de Parker

The still-unreleased 2020 La Otea is from a challenging year with fungal diseases and a reduction of yields of around 30%. It's slightly lower in alcohol and acidity than the 2019 I tasted next to it; 2020 and 2019 are two very different years that show how the ancient ungrafted vines can be quite homogeneous and cushion the vintage effect in the wine. Starting in 2020, this wine contains grapes from other ancient and ungrafted vines, the original plot in Villanueva de Duero plus two more in Hornillos de Eresma, 100+ years old in a cooler place. The wine also has a subtle change of name—they removed the word Majuelo (plot) from the label. Another subtle change in 2020 is that they pressed the full clusters instead of the destemmed grapes. Despite the character and challenges of the vintage, this feels subtler, more harmonious and elegant, with more freshness and depth. He got very low yields in 2020, but the wine is fine-boned, not heavy; it's agile, balanced, long, expressive, clean and really impressive. 2,008 bottles and 30 magnums were filled in May 2022.

— Luis Gutiérrez (31/01/2023)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2020 - 94+ PARKER

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Cave et vinification

Durée de l'élevage11 mois
Âge des barriquesNeuves et usagées
Type de boisChêne

Le domaine

Isaac Cantalapiedra

Isaac Cantalapiedra

Manuel Cantalapiedra, fils d'Isaac Cantalapiedra, est l'œnologue de la cave familiale située à La Seca (Valladolid), dont les origines viennent de la génération antérieure, exactement de 1949, lorsque le grand-père Heliodoro, à 15 ans seulement, planta son propre majuelo (vignoble). Depuis lors, la passion intergénérationnelle pour la terre et la culture écologique ont amené les vins des Cantalapiedra à un niveau d'expressivité peu commun dans cette région ; ce sont des vins...

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