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Fiche technique

TypeVin Blanc
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli13,0%
Production :10 000 bouteilles

Quel est le goût de ce vin ?

Robe
Or pâle / Reflets dorés
Nez
Fruit blanc / Fleurs blanches / Épices / Notes fumées
Bouche
Riche / Facile à boire / Fin / Élégant

Consommation et garde

Servir entre 8º C et 10º C

Notations et médailles

202092+ PK
201993 PK
201892 PK
PK: Parker

L'opinion des expertsL'opinion de Parker

The first wine of Reserva and Gran Reserva whites is already here in the 2018 Cune Blanco Reserva, a style of wine they produced in the 1950s and 1960s, dry wines aged in barrel. They used Viura grapes from nine hectares of whites planted in 1973 at 400 meters in altitude on clay-rich soils in the village of Torremontalvo. In the cooler 2018, the grapes were picked in mid-October, a little later than normal, and the juice from the pressing of the full clusters fermented in a combination of concrete and oak vats and also some barriques. It matured in barrel for 18 months. This is a return to the classical style of Cune Blanco Reserva that was produced in the past in the winery in Haro, but the wines were never really exported and were consumed locally. The wine has a very spicy and smoky nose, with aromas of dried flowers and chamomile, rich and easy to drink, a fresher style than Tondonia, as here they look for something flattering with aging potential. This is the first in a series of whites that might see a Gran Reserva in the future. But if they can do it in 2019, I will taste it in five years' time... Starting over! 10,000 bottles produced. It was bottled in June 2020.

— Luis Gutiérrez (30/10/2020)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2018 - 93 PARKER

Commentaires de nos clients

5,0/5
3 commentaires
Millésime:

Cave et vinification

Matériau de vinificationBéton / Bois
Durée de l'élevage18 mois
Type de boisChêne
Clarification et filtrageFiltration douce avant la mise en bouteille

Les vignobles

Âge de la vigneEntre 48 et 50 ans
SolArgiles / Galets
OrientationSud

Le domaine

Compañía Vinícola del Norte de España - CVNE

Compañía Vinícola del Norte de España - CVNE

La Compañía Vinícola del Norte de España, CVNE —connue plus familièrement à Haro sous le nom de 'la Cune'—, fut fondée en 1879 et fut l'une des premières caves de la Rioja à mettre le vin en bouteilles. Ce qui avait débuté comme projet de deux frères (Raimundo et Eusebio Real de Asúa) est toujours entre les mains de la même famille (la cinquième génération déjà) et comprend maintenant quatre caves : CVNE, Imperial (cave autonome dans la cave originaire de CVNE),...

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